Nyugat –Felvidéki kirándulás

2022. jún. 16.

Június 8-tól 10-ig a „Határtalanul” program keretében egy nyugat-felvidéki vártúrán vettünk részt. Első nap Lévára mentünk, ahol a Barsi múzeumot tekintettük meg, ami a várban kapott helyet. Itt képzőművészeti, történelmi, numizmatikai, archeológiai kiállítások voltak. Léva szülötte volt Kittenberger Kálmán, Afrika-kutató is, akinek a trófeagyűjteménye egy része is itt található. Léva után Selmecbánya volt a következő célpont. A város már Mátyás király idejében is a magyarországi arany-és ezüstbányászat központja volt. Itt a templomból erőddé alakított Óvárat néztük meg, ahonnan szép kilátás nyílt a városra. Ezután a Szentháromság-térre vezetett utunk. Előtte elhaladtunk az evangélikus líceum épülete mellett, ahol Petőfi Sándor is tanult.

Második nap a nagytapolcsányi várhoz utaztunk, amely a középkortól a Rákóczi-szabadságharcig a környék központja volt. Kővárhely község felett található 525 m tengerszint feletti magasságban. Meseszép kilátás nyílik innen a környékre. Teljes felújítása nem történt meg, mert sokba kerülne, de a kiváló akusztikája miatt egy falelátót és egy fahidat is hozzáépítettek. Innen Nyitrára mentünk, ahol a Püspökvárat tekintettük meg. Rákóczi idején itt telepedett le a piarista rend, akik ma is működő gimnáziumot, templomot és kolostort alapítottak. A legenda szerint Vazult is itt vakították meg, valamint a városban hunyt el Esze Tamás is, Rákóczi brigadérosa. Az udvarán egy nagyméretű II. János Pál pápa szobor is áll.

Délután egy hosszabb túrát terveztünk a gímesi várromhoz, de közben eleredt az eső, és nem lett volna biztonságos az erdei út, így visszafordultunk. Késő délután még betértünk Alsóbodokra, az Esterházy János Emlékmúzeumba, ami egy magánbirtokon található. Itt koszorút helyeztünk el a mártírhalált halt miniszter hamvait magába foglaló sziklabarlangban.

A harmadik napot Szentgyörgyön kezdtük, ahol a templomot néztük meg, mely a szentgyörgyi és bazini grófok temetkezési helye is volt. Ezt követően pedig Pozsony volt az úti cél. A parlament mellett állt meg a buszunk. A várból szép kilátás nyílt a városra. Többek között láthattuk a Szlovák Nemzeti Felkelés hídját, tetején az UFO étteremmel. Pozsony  volt a Magyar Királyság koronázási helye, törvényhozó központja és fővárosa 1536 és 1783 között. Tizenegy magyar királyt és nyolc királynőt koronáztak meg a Szent Márton-székesegyházban. A legtöbb magyar országgyűlést itt tartották a 17. századtól a magyar reformkorig. Természetesen megtekintettük a koronázási templomot. Tornyának tetején található a korona mása, ami 164 cm magas és 150 kg tömegű.

Utunk utolsó állomása Dévény volt. Itt kívülről néztük meg a várat, majd a Duna és Morva folyók összefolyását. Itt található a Vasfüggöny emlékmű, amely a kommunista rendszer áldozatainak állít emléket. Innen már Magyarország felé vettük az irányt.

Sok élménnyel tértünk haza.

7. évfolyam