Művészetoktatás

A Szilágyi Táncegyüttes bemutatkozása

1972 – 1987.

A Szilágyi Táncegyüttes története 1972-ben 12 lánnyal kezdődött szakkörként, Kiss Jánosné, Joli néni vezetésével. Ez volt a városban az első gyermek néptánc csoport.

Joli néni 1949-ben végzett iskolánkban, az akkori Állami Tanítóképző és Leánylíceumban (1948 előtt Angolkisasszonyok Tanítóképző intézete). 1971-től 1985-ig tanítóként dolgozott a Szilágyiban, majd nyugdíjasként még 1986 és 1989 között.  Munkáját több kitüntetéssel is elismerték:

  • 1980: Szocialista Kultúráért,
  • 1986: Pedagógus Szolgálati Emlékérem,
  • 1997: Pro Meritis Emlékérem arany fokozat,
  • 1999: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Aranyoklevél, Arany Emlékérem.

Irányítása alatt, 1984-ben az együttes állami kitüntetést kapott (Szocialista Kultúráért). Sok-sok iskolai, városi, megyei, de országos fellépésen is részt vett a csoport.

Nevezetesebb fellépések ebben az időszakban:

  • 1977: Országos Ifjú Koreográfusok Fóruma,
  • 1978: Kecskeméti Országos Néptánc Fesztivál,
  • 1980: a Bihari Táncegyüttes jubileumi műsorában az egyetlen vidéki fellépő együttes,
  • 1981: Kalocsai Országos Népijáték és Néptánc Fesztivál,
  • 1982, 1986: Budapesten a Budai Vigadóban szereplés a gyermektánc antológián.

Joli néni a legjobb, legismertebb koreográfusokat hívta le csoportjához koreográfiákat készíteni, melyek közül nem egy már kiadványokban is megtalálható. Tímár Sándor, Oskó Endréné, Foltin Jolán, Gaugh Ágnes és Neuwirth Annamária műveit táncolták a szilágyis táncosok.

Joli néni táncpedagógusi munkájának nemcsak a sikeres szereplések az eredménye, hanem az is, hogy a keze alól kikerült táncosok között még ma is sokan vannak, akik néptánccal foglalkoznak.

A Szilágyiban szerette meg a néptáncot Horváth Csaba, aki az általános iskola után az Állami Balett Intézet néptánc szakán tanult, majd a Honvéd Művészegyüttes táncosa, szólistája volt. Ezután a Tranzdanz, később a Sámán Színház művésze lett. 1999 és 2006 között a Közép-Európa Táncszínház művészeti vezetője, majd 2006-ban megalapította a Fortedanse Társulatot, melynek azóta is művészeti vezetője. 2006-2008-ig a Debreceni Csokonai Színház Tánctagozat vezetője. Rendszeres résztvevője a Veszprémi Összművészeti Fesztiválnak, ahol nyolc alkalommal díjat is kapott. Külföldi fesztiválok díjaival is jeleskedik. A Színház és Filmművészeti Egyetem koreográfus szakát elvégezte, de már korábban is neves koreográfiákat alkotott. Sokat jár külföldre is koreográfiákat készíteni, kurzusokat tartani. Filmet, színdarabokat is rendez, színházakban játszik.

A Szilágyi Táncegyüttes Joli nénit követő és jelenlegi vezetője is ebben a néptánc csoportban kapta meg az alapokat.

Molnárné Tóth Erzsébet 1986-1987-ben vezette a csoportot. Tanító, néptánc oktató. Betti néni sok óvodásból és kisiskolásból „faragott” kiváló néptáncost. Népi játékok, népdalok, népmesék tömegével oltotta bele a magyar néphagyományok szeretetét diákjaiba, s teszi ezt ma is a folklórismeret és a honismeret órákon.

A Szilágyi Táncegyüttest 1987 óta vezeti Nagy Marianna, aki maga is Joli néni tanítványa volt, s akiben már korán meglátta az eljövendő néptánc pedagógust, hiszen már 13 éves korától nyári szakmai táborokba irányította, s az ott megtanultakat átadhatta a csoportjának.

1988 – 2005.

Fennállásunk szinte első évétől fogva a megye vezető gyermek táncegyüttesei közé tartoztunk. A városi és megyei szinten rendezett versenyeken mindig az élen végeztünk, Arany I. fokozattal rendelkezünk. Az együttes munkáját a városi önkormányzat Pro Meritis-díjjal (1997), Veszprém megye pedig Pro Comitatu-díjjal (2002) ismerte el.

Rendszeres szereplői vagyunk a városi és megyei rendezvényeknek, kulturális programoknak (pl. városi karácsonyi műsor, Gizella napok, színházi, önkormányzati rendezvények); fesztiváloknak (megyei gyermek néptánc fesztivál, a Tánc fesztiválja, Kabóciádé Bábfesztivál, Magyarpolányi Pünkösdi Fesztivál, Csopaki Forrás Fesztivál, Örökség Országos Néptánc Fesztivál); civil szervezetek programjainak (óvodák, iskolák, városrészek, baráti körök, intézmények, vállalatok), jótékonysági báloknak. Országos szintű eredményeink is vannak, mint megyei és országos gyermek szólótánc és országos gyermek néptánc fesztivál különdíj, antológián való szereplés.

Ki kell emelni mindenképpen szólótáncosainkat, akik többször képviselték együttesünket szakmai bemutatókon. Sipos Zoltán országos szólótánc különdíjas volt, Szigligeti Gábor a budapesti Honvéd Művészegyüttesben táncolt.

Az együttes ez időben több alkalommal külföldön is bemutatta műsorát; szerepeltünk Ausztriában, Németországban, Finnországban, Csehországban, Belgiumban és Romániában.

A Szilágyi Táncegyüttes művészeti munkatársa, koreográfusa, majd néptánc pedagógusa volt 2002-től Hajdu Péter, aki Martonvásáron szerette meg a néptáncot, és 10 évig vezette Veszprémben a Honvéd Bakony Táncegyüttest. Sok nagyszerű koreográfia őrzi a keze nyomát, őszinte szeretettel és nagy szakmai hozzáértéssel segítette a kiemelkedő eredményekhez együttesünket.

A tőlünk kikerülő táncosok adták és adják a veszprémi felnőtt táncegyüttesek utánpótlását. Együttesünk minden évben kétszer (karácsonykor és májusban) önálló két órás műsorral mutatkozott be közönségének.

Az együttes 2005-re kinőtte a szakköri kereteket, a közel 100 gyermek oktatásának anyagi feltételei, a színvonal és az elismertség fenntartása érdekében új működési formát kellett választanunk, s felmerült a művészetoktatási intézménnyé válás gondolata. Szerencsére mind a szülők, mind az iskola, mind pedig a fenntartó Veszprémi Érsekség támogatta az átalakulást a jó cél érdekében.

2005 – 2012.

2005. szeptember 1-jétől a Szilágyi Táncegyüttes alapfokú művészetoktatási intézményként működik. A magyar népi kultúra megőrzése, ápolása, gyökereink felkutatása, megismerése, valamint továbbadása igen fontos dolog mai modern világunkban. Az alapfokú művészeti iskolába jelentkező tanulóinknak ezeket a gyökereket kívánjuk megmutatni, fő célunk e kultúra megszerettetése, terjesztése. A nálunk folyó néptánc oktatás a magyar néptánc és népi kultúra iránti érdeklődést mélyíti el a diákokban, akik megismerik hagyományainkat (jeles napok és ünnepi szokások), a magyar nép táncait, dalait, zenéjét, viseleteit, a táncon belül pedig a különböző tájegységek lépésanyagát, jellegzetességeit, stílusát. A megszerzett ismeretek formálják személyiségüket, ízlésüket, kialakítják a művészetek, de különösen az előadó-művészet iránti fogékonyságot.

Az együttes ez idő alatt is többször járt külföldön. 2006-ban Szerbiában, 2007-ben Csehországban, 2008 nyarán Szlovéniában vettünk részt nemzetközi néptánc fesztiválon, majd Veszprémet képviseltük Passauban a „Kultúrák találkozása” napján.

Csoportjaink a megyei és régiós fesztiválokon is szép sikereket értek el, 2008-ban és 2010-ben Szekszárdon, 2009-ben pedig Gyulán mutatkoztunk be országos fesztiválon. Büszkék vagyunk szólótáncosainkra, a legbüszkébbek Horváth Tamásra, aki négyszer kapta meg a „Bakony virágai” megyei szólótáncos díjat. Az együttes munkáját támogatja a Szilágyi Táncegyüttes Alapítvány, amely 2012-ben Pro Civitate-díjat kapott Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatától.

2019-2022.

A 2019-2020-as, valamint a 2020-2021-es tanévek váratlan nehézségeket hoztak. A járványhelyzet és az on-line oktatás miatt kevés programunkat tudtuk megvalósítani. Elmaradtak a nagy sikerű karácsonyi nyílt órák, a versenyek, év végi gálák. Ami feledtette a megpróbáltatásokat, hogy mindegyik évben meg tudtuk tartani a nyári néptánc táborainkat hatalmas érdeklődés mellett, 110 feletti létszámokkal.

Nagy örömünkre azonban kiemelkedő eredményeink is lettek. A 6. osztályos csoport tavaly kiérdemelte, hogy az ország legjobb együttesei között bemutatkozzon az Örökség Gyermek Néptánc Antológián Székesfehérváron. Szintén a 6. osztályos csoporttal vettünk részt a „Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfia Versenyen, ahol ezüst minősítést szereztek. Az 5. osztályos csoport arany, a 7-8. osztályos csoport kiemelt arany minősítést kapott a gyenesdiási Gergely-napi Művészeti Fesztiválon. Ugyanitt szólótáncosaink is remekeltek, akik szintén arany és kiemelt arany minősítést érdemelt ki. A 7-8. osztályos csoport 9 párral képviselte együttesünket az országos hatókörű „Húzd keresztül!” Néptánc Fesztiválon, Székesfehérváron. A zsűri ezüst minősítést adományozott a csoportnak.

2021. június 4-én méltó műsorral emlékeztünk meg a Nemzeti Összetartozás Napján Trianonról. A „Húzd keresztül!” regionális néptánc fesztiválon 3-4. osztályosaink arany, 6-7-8. osztályos csoportunk kiválóan megjelent minősítést nyert. A Tóth Ferenc Országos Koreográfia Verseny regionális előválogatóján a 3-4. osztályosok arany, a 6-7-8. osztályosok ezüst minősítést szereztek. A kisebbek bemutathatták műsorukat a legjobb produkciók között az országos döntőn is, Százhalombattán. Fennállásunk 50 éve alatt először 6-7-8. osztályosaink és ifjúsági csoportunk felléphetett az Országos Táncháztalálkozón Budapesten.

A művészeti iskolában két előképző, hat alapfokú és négy továbbképző évfolyamon folyik az oktatás 6 éves kortól akár 22 éves korig. Jelenleg 12 évfolyamon 8 csoportban 262 táncosunk van. Több mint fél éve hatalmas lelkesedéssel és örömmel készülünk az 50 éves jubileum megünneplésére, amelyen inden táncosunk bemutatkozik, és velünk ünnepelnek majd a színpadon is régi szilágyis táncosok.

Néptánc pedagógusaink és koreográfusaink: Hajdu Viktória, Vastag Richárd, Vetzl-Szerencsi Noémi. A művészeti intézményegység vezetője: Nagy Marianna.