Szilágyi Harangegyüttes

A Szilágyi Harangegyüttes  programja a 2019. tanév első félévében

2019. szeptember 7.      Pesti Vigadó     Országos Értékek Napja Veszprém megyét képviselve

2019. szeptember 24.    Szent Gellért-nap a Szent Mihály székesegyházban

2019. szeptember 30.    Hősök kapuja kiállítás megnyitó Laczkó Dezső Múzeum felkérésére

2019. október 22.           Albertirsa Tessedik Sámuel kórustalálkozó

2019. november 22.       Noszlopy Szakképző Iskola projektnapja

2019. november 13.       14.00 Zirc, apátság mögötti Nyugdíjas Otthon

2019. november 30.       16.00 Dunaszeg katolikus templom

2019. december 3.          14.00 óra Városi Önkormányzat ünnepi díjátadó

2019. december 5.           10.00 Evangélikus óvoda

2019. december 6.          Megyei Kórház díszterem a Koraszülött Alapítvány  gyermekműsora

2019. december 7.          16.00 Herend Művelődési Ház

2019. dec. 19.                   Szilágyi Iskola karácsonyi műsora a Regina Mundi templomban

2019.dec. 21.                    Sümeg katolikus templom 15.00

2019. december 22.       15.00 Kislőd Falumúzeum

A Szilágyi Harangegyüttes közelmúltja:

A zenekar az elmúlt hat évben országos hírű együttessé vált. Az egyes tanévek szereplési listája azt mutatja, hogy évi 25-30 felkérést kap az együttes, az adventi hetekben szinte minden nap van feladatunk, nemcsak Veszprém vonzáskörzetében, hanem az ország távoli pontjain is. Például 2013-ban Baján, Márianosztrán, számos alkalommal Budapesten, az Egyetemi templomban, a váci úti Szent Mihály templomban, a Stefánia palotában, Győrben a székesegyházban, Mátraverebély –Szentkúton, Zalaegerszegen, Székesfehérváron.

2008-ban Lengyelországban jártunk, Krakkóban, Wieliczkában, Tarnowban léptünk fel.
2009 nyarán a görög tengerparton vettünk részt a makrigialosi zenei fesztiválon.
2011 novemberében Svájcban járt az együttes: egy berni katolikus gyülekezet meghívására töltöttük ott a Hálaadás napját, és az első adventi hétvégét.
2013 májusában a szentszéki magyar nagykövet meghívására Rómába utaztunk, ahol a Santo Stefano Rotondo körtemplomban celebrált, Mindszenty bíboros emlékének szentelt szentmisén játszottunk.

2014 nyarán lengyelországi utaztunk újra: Antony Pilch lengyel lantművész meghívására Jordanowban és Rabkán léptünk fel.

Az együttes számos eredménnyel is büszkélkedhet:

2008-ban Kaposváron kiemelt arany minősítést szerzett a Dunántúli Egyházzenei Találkozón
2009-ben a sümegi Kamarazenekari Találkozón nívó arany díjjal jutalmaztak
2010-ben Keszthelyen a Helikon Ünnepi Játékokon komolyzenei kategóriában kaptunk arany fokozatot

Szerepléseink a közeljövőben

2016. május 4-7. Kárpátalja Beregszász Tanárképző Főiskola jótékonysági koncert
Beregdédán görögkatolikus szertartáson Urunk mennybemenetele ünnepén
2016. május 14. 14 óra Református templom gyülekezeti termében kiállítás megnyitón
2016. június 18. Margit templom
2016. június 25. 20:30 Székesfehérvár Bory-vár Múzeumok éjszakáján éjjeli zene
2016. július 27. 17:00 Művészetek völgye Vigántpetend Katolikus templom

Ahogy kezdődött…

„Aki nem hisz abban,
hogy mennyi jó ember van,
az kezdjen el valami jót tenni,
és meglátja,
milyen sokan odaállnak mellé.”

                        /Böjte Csaba/

Erre az idézetre véletlenül találtam rá, de annyira benne volt eszmeileg minden, ami a Harang együttes születésével kapcsolatban szükséges volt, hogy megőriztem a kis karácsonyi kártyát.
A zenekar az iskolánk utóbbi hat évének szülötte, így a korábbi évkönyvekben nem található róla említés, ezért a kezdetektől indítom a kis beszámolónkat. Korábbi igazgatónőnk támogatását megnyerve indítottam a csengettyűs csoportot 2004-ben. Véletlenül szereztünk tudomást arról, hogy Magyarországon működik egy olyan hangszergyártó cég, mely ezeket a hangszereket gyártja. A hangzásuk olyan különleges és szép volt, hogy tanítványaim örömmel alakítottak kis együttest, hogy együtt zenélhessenek a kis hangszerekkel. Az első gyermekcsapat nagy része az akkori osztályom tanulóiból alakult, teljesen amatőr zenei tudással. A gyerekeket kis csengőkkel tanítottam kottát olvasni és együtt zenélni. Munkájuk igazán zeneszerető, áldozatos munka volt, megérdemlik, hogy név szerint felsoroljam őket, ahogyan a fotón láthatók: Bakonyi Réka, Paulin Krisztina, Jesztl Brigitta, Marosy Blanka, Varga Attila, Németh Gábor, Pekárdy Petra.
Kezdetben csak az iskolai ünnepségeken, majd Veszprém város egyházi és világi rendezvényein szerepeltek sikeresen. Két éven belül olyan ismertté vált az együttes, hogy kicsit nagyobb fába is bele mertük vágni a fejszénket.
Sorsdöntőnek bizonyult az együttes számára az a 2005. októberében adott kis hangversenyünk, melyet a Megyeházán a finn testvérvárosunk harang együttesével adtunk közösen, ahol én először láttam és hallottam azokat a bronz harangokat, melyek mindannyiunk tetszését, azonnal elnyerték. Az elhatározás még akkor este megszületett: ilyen hangszereket szeretnénk mi is! S innentől egy olyan hősies csapatmunka vette kezdetét, amelyre máig nagyon büszke vagyok: szereplési lehetőségeket kerestünk, támogatókat találtunk az ügyünknek, és két év megfeszített munka révén 2007 nyarára összegyűjtöttük azt a kétmillió forintot, amely a harangok megvásárlásához szükséges volt. Az USÁ-ból való hazaszállítást a magyar haderő vezérkarának köszönhetjük. 2007 szeptemberét már az új hangszerekkel nyitottuk, amikor az érsekségen Szent Gellért-napon a bronz harangokkal szerepeltünk. Az alábbi fotón Dr. Márfy Gyula érsek úrnak mondok köszönetet, hiszen az első harangunk árát ő ajánlotta fel. Repertoárunk kibővült, melyet főként Rostetter Szilveszter orgonaművész úrnak köszönhetünk, aki a klasszikus zeneszerzők műveit áthangszerelte, sőt az együttes számára új darabokat is írt. A gyarapodásra nagy szükségünk is volt, mert a ránk háruló feladatok megsokszorozódtak. A sok-sok szereplésből csak néhány érdekes fellépést szeretnék kiemelni:

  • A budapesti Stefánia Palotában adott karácsonyi koncertünk, melyet élőben közvetítettek a Kabulban és Szarajevóban missziós szolgálatot teljesítő magyar alakulatoknak;
  • a győri székesegyházban Bőjte Csaba dévai árvaháza számára rendezett jótékonysági Szeretet Napja;
  • a lappföldi Mikulás fogadása;
  • a Megyei Kórház szívbeteg gyermekeinek adott műsoraink;
  • a lengyelországi kirándulásunk alatt a krakkói Mária-templomban, a wieliczkai Kinga-kápolnában adott koncertünk;
  • a görög tengerparton, Makrygialoszban, a Kagyló-fesztiválon való részvételünk;
  • koncert a tihanyi bencés apátságban;
  • az Iparművészeti Múzeumban a finn és a magyar munkaügyi miniszterek fogadásán való közreműködés;
  • Mátraverebély-Szentkúton az „ Iskolák a hazáért” 2000 zarándoka előtti műsorunk.

Az együttes tudásának megmérettetésére szakmai szempontok alapján az elmúlt években – megfelelő zenei fórumok hiányában – nemigen volt lehetőségünk. De 2009 októberében lehetőségünk adódott Kaposvárra eljutni, ahol az egyházi középiskolák Országos Kamarazenekari találkozóján játszhattunk, a munkánkat kiemelt arany minősítésre értékelte a szakmai zsűri.
2010 áprilisában a keszthelyi Helikon Ünnepi Játékokon komolyzenei kategóriában indultunk, ahol a résztvevő 162 középiskolás csoport között arany fokozatot sikerült elérnünk.
Akik a helikoni aranyat szerezték:
Kutas Nikolett, Albert Hanna, Varga Boglárka, Kutas Viktória, Halmay Veronika, Szalkai Éva, Kuklay Kitty, Sövényházi Ivett, Farkas Jázmin, Cseh Vanessa, Szegedi Benjámin, Varga Attila ( a rangidős, 2005 óta tagja az együttesnek)
2010 júliusában az Harang együttes legnagyobb erőpróbája következett: a veszprémi református templomban elkészítettük az együttes CD-felvételét, melyre legjobb tudásunkkal mindent megörökítettünk, amit eddig megtanultunk és előadtunk.
Igen, azt hiszem, hogy az eddig elmesélt események, az együttes történetével kapcsolatban felvillantott epizódok valóban egy jó gondolatból és sok jó ember segítő szándékából születtek. S a gyerekek és én is úgy gondoljuk, hogy nekünk csak egy dolgot kell tennünk: szolgálni ezeket a gyönyörű hangú harangokat.

Albertné Balogh Márta
a Harang együttes vezetője