Összefoglaló az óvodásoknak szervezett természetismereti levelezős versenyről

2023. febr. 1.

Óvodásoknak szerveztünk két fordulós természetismeretei vetélkedőt a Szilágyi Keresztény Iskolában.

A verseny szervezése remek team munkában valósult meg: elsősorban az alsó tagozatos kollégák, a feladatlapok továbbításában részt vevő kollégák , valamint a technikai személyzet, szponzoraink segítségével, amit nagyon szépen köszönök ez úton is mindenkinek!

Idén kilencedik alkalommal hirdettük meg a versenyt, nagy érdeklődés mellett.

A vallásos nevelés, a magyar népi kultúra ápolása mellett a természet iránti elköteleződés mindig is jellemző volt a Szilágyi iskolára. Jövőnk záloga, ha gyermekeink megértik a természet törvényszerűségeit, és ezen ismeretek birtokában képesek lesznek eligazodni ebben az információdús világban. Környezetünket gyermekeink révén leszünk képesek megóvni, ezen munkálkodunk, hogy a tanítványainknak átadott ismeretek birtokában munkánk eredményes legyen.

2005 óta viseljük az ÖKO iskola címet, és 2012-ben elnyertük az Örökös ÖKO iskola címet.

Ezen indíttatásból szóltunk az óvodásokhoz a természetismereti levelezős versennyel, melyben  a város szinte minden óvodája ill. környékbeli óvodák is részt vettek.

Mintegy 280  gyermek küldött be feladatlapot, ebből 202 kisgyerek oldotta meg mindkét forduló feladatait,  akiknek ajándékokkal köszöntük meg  kitartását. A verseny szervezése óta évről- évre növekszik a részvételi szám, ami örömteljes a Szilágyi iskolának, hogy sok kis óvodást tudtunk megszólítani versenyünkkel.

Idén  ünnepélyes keretek között adtuk át az ajándékokat a gyerekeknek. A díjkiosztón szerepeltek iskolánk művészeti csoportjai:  a Szilágyi Harangegyüttes: Albertné Balogh Márta vezetésével, valamint a 6. osztályos néptáncosok: Gömöri táncokkal,  Vetz- Szerencsi Noémi irányításával.

A versenyhez tartozott egy 2 fordulóból álló feladatlap kitöltése, valamint egy rajzpályázat: Assisi Szent Ferencről, a természet és az állatok védőszentjéről készíthettek egy alkotást a gyerekek tetszőleges technikával.

Külön díjaztuk az óvodákat a nevezett óvodások létszáma alapján, a rajzpályázaton részt vevőket, meg az egyéni feladatlapokat megoldó óvodásokat.

A verseny  védnöke Ovádi Péter országgyűlési képviselő, fő szponzorai a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Bakonyerdő Zrt,  Verga Zrt., Balaton Ré-Busz 98 kft,.

A számtalan felajánlásnak és szponzornak köszönhetően sok-sok ajándékkal tudtuk jutalmazni a gyermekeket. Támogatóink név szerint a következők:

 • Balaton-felvidéki Nemzeti Park
 • Balaton Ré-Busz 98 Kft.
 • Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülete
 • Bakonyerdő Zrt.
 • Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
 • Képzelet Művészellátó
 • Konkoord Kft.
 • Kovács Anita nemezkészítő
 • Ovádi Péter országgyűlési képviselő
 • Papírcenter Kft.
 • Pegazus Színház
 • Sarolt major és lovasudvar Szentkirályszabadja
 • Szilágyi Diáksport Egyesület
 • Szilágyi Harangegyüttes
 • Vastag Richárd néptáncpedagógus
 • Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

Köszönetünket és hálánkat fejezzük ki a felajánlásokért, értékteremtő programokért!

Első 10 óvoda díja a nevezett óvodások létszáma alapján:

HELYEZÉSÓVODAAJÁNDÉK
I.Szent Margit Római Katolikus Óvoda  Bakonyerdő Zrt: vezetett látogatás a Festetics Imre Élményközpont egész területén, valamint egy Keszthelyi-hegységet bemutató szakvezetett kilátótúra
II.Bóbita Körzeti Óvoda  BfNP: Tihany természeti értékeit bemutató kb. 2.5 órás túra szakvezetéssel – a csoport utaztatását a Balaton Ré-Busz 98 Kft. vállalja
III.Hársfa Tagóvoda  – Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülete: vezetett séta „Sanyi Manó nyomában” -Vastag Richárd néptáncpedagógus: hagyományőrző foglalkozás
III.Egry úti Körzeti ÓvodaSarolt –major és lovasudvar, Szentkirályszabadja: majorlátogatás
IV.Kastélykert Óvoda  VERGA Zrt: Gulya-dombi vezetett séta a Gulya-dombi Parkerdőben Sarolt major és lovasudvar: majorlátogatás
V.Hárskúti Német Nemzetiségi ÓvodaKovács Anita nemezkészítő: kézműves foglalkozás
VI.VadvirágCsalán Környezet- és Természetvédő Egyesület: Csalán- kerti játékos foglalkozás
VII.Ringató Körzeti ÓvodaSzilágyi Harangegyüttes: mini koncert
VIII.Erdei óvodaSzilágyi DSE: gumilabda
IX.Ficánka TagóvodaSzilágyi DSE: gumilabda

Továbbá köszönjük a Cholnoky, a Csillag úti Óvoda, az Örömhír óvoda, valamint a Kuckó Tagóvoda részvételét is!

Reméljük, hogy sikerült a gyermekekben is felkelteni a versennyel az érdeklődést a bennünket körülvevő világ iránt, amikor a környezettudatosságra nevelés egyre fontosabbá válik.

Veszprém, 2023. február 3.

Barabás Andrea
alsó tagozatos intézmény vezető-helyettes

Az eseményről megjelent cikkek az alábbi linkeken olvashatóak:
https://www.veol.hu/helyi-kozelet/2023/01/a-termeszethez-vittek-kozelebb-a-kis-ovodasokat
https://vehir.hu/cikk/67525-az-ovodasokat-szolitotta-meg-a-szilagyi-iskola
https://www.veszpremtv.hu/vetelkedo-ovodasoknak/