a II. Szilágyis Szülői Mesekörről

2023. máj. 3.

Mikor? Mit? Kitől?

A könyvek szerepe a család életében

A családi kapcsolatok erősítése könyvekkel, mesékkel volt a témája az 2023. április 27-én iskolánk könyvtárában megtartott II. Szilágyis Szülői Mesekörnek.

 A meghívott vendégeim egytől-egyik gyakorlott anyukák, akik küldetésüknek érzik az olvasás és a mesélés beépítését gyermekeik mindennapjaiba és ennek népszerűsítését.

Köszönöm az érdekes könyvajánlót Szikra Ágnes és Somogyi Boglárka magyar irodalom és nyelvtan tanároknak, Rozgonyiné Serfőző Orsolya az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárosának, és Benyesné Borszéki Eszter némettanár és természetgyógyásznak. Gondos előzetes gyűjtőmunka, sok-sok új gyermekirodalom megismerése előzte meg a könyvajánlásunkat. A jó hangulatú beszélgetést az is indokolta, hogy mindannyian tudjuk és érezzük, hogy a mai folyton változó világunkban nagy szükség van a könyvek, mesék által közvetített tiszta értékekre, az olvasás, mint együttes élmény által megerősített szülő-gyerek kapcsolatra.

Egyszóval szükség van a mesék, könyvek által bemutatott ”életbátorságra”, ami gyermekeinkben a saját tapasztalatunk és mások meséinek, történeteinek bölcsessége által is erősödik, formálódik.

Az alkalomról könyvajánló is készült a klasszikus és a mai kor gyermekirodalmának neves képviselőivel, amit az osztálytanítóktól kaphatnak meg az érdeklődők.

Sebestyénné Siki Eliza tanító, a Mesekör szervezője