Te Deum

2023. jún. 21.

Tanévzáró szentmisére gyűltek össze a szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola tanulói, lelkészei és tanárai a Szent II. János Pál Pápa Sportcsarnokban június 15-én.

A szentmisét Dr. Csernai Balázs atya, az iskola lelki igazgatója mutatta be.

Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket. (Mt 11,28)

Balázs atya ebből az idézetből indult ki szentbeszédében. Megkérdezte a jelen lévő tanároktól és diákoktól, ki az, aki elfáradt a tanév végére. Amint számítani lehetett rá, mindenki feltette a kezét. Balázs atya szerint természetes, hogy időnként elfáradunk, de vigyáznunk kell, hogy ellenálljunk annak a kísértésnek, hogy ne vegyünk tudomást róla, és még jobban megterheljük magunkat, mert az így végzett munkában nincs sok köszönet.

Amikor elfáradunk, pihenésre van szükségünk, ami lehet alvás, vagy aktív pihenés, vagyis mozgás. A harmadik lehetőség, a találkozás. Jó együtt lenni olyanokkal, akiknek pihentető a jelenléte. Jézus így hív magához: Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok! – Az Ő jelenlétében mindig meg tudunk pihenni. Jézus erőt ad nekünk, amikor találkozunk Vele az imádságban és a szentmisében. Ma is azért jöttünk össze, azért gyűltünk köré, hogy együtt ünnepeljünk, és hálát adjunk Neki mindazon jó ért, amit kaptunk Tőle ebben a tanévben – zárta Balázs atya a tanítását.

Isó Dorottya evangélikus lelkész ezúttal nem egy történettel kezdte a beszédét, hanem egy kérdéssel: Vajon ti is el akartok menni? (Jn 6,67)

A lelkésznő arra kérte a tanulókat, tegyék fel magunknak ezt a kérdést a nyári szünetben, amikor az életük eltér a megszokott ritmustól. A tanév során rendszeresen jártak szentmisére vagy istentiszteletre. Meg akarnak-e maradni Isten közelében a továbbiakban is, vagy eltávolodnak Istentől?

Jézus tette fel az idézett kérdést tizenkét tanítványának, mikor tanítása után a tömeg elhagyta Őt, mivel olyan dolgokról beszélt, ami nem tetszett az embereknek. Péter válaszol a feltett kérdésre: Uram, kihez mennénk? Az örök élet igéje van Nálad. (Jn 6,68)

Jó átgondolni Péter szavait, hiszen ránk is vonatkozik, hogy ha kapcsolatban maradunk Jézussal az imádságban, akkor Nála vigaszt találunk. Nemcsak a földi életünkben, hanem az örök életben is vezetőnk, útmutatónk lesz Jézus Krisztus.

A lelkésznő kérte a gyerekeket, hogy tanulják meg Péter válaszát, amelyet többször hangosan elismételtek. Ezek után pihentető, tartalmas nyarat kívánt, és azt, hogy maradjanak meg Jézus közelében.

A szentmise a lelkészek áldásával végződött.

Demény Anna

fotók: Demény Anna