Népmese napja

2023. okt. 16.

Idén projekt nap formájában emlékeztünk meg a Népmese napjáról alsó tagozaton, amit igyekeztünk változatos programokkal emlékezetessé tenni.

Meseolvasással indult a reggel, mikor is magyar népmesék felolvasásával kötötték le a szülők, tanítók a gyerekek figyelmét. „ Hol volt, hol nem volt….”, hangzott el , és máris csend honolt a termekben, a gyerekek ámulattal hallgatták a tréfás meséket. Az őszinte arckifejezésük jelezte felénk, hogy mindenkit megérintett a népmese mondanivalója. A tízórai szünetben is szorgalmasan érkeztek anyukák, apukák, sőt nagypapák is, hónuk alatt egy-egy mesekönyvvel, folytatva a felolvasást.

Egy meglepetés mesejáték következett 10 órától Écsi Gyöngyi felvidéki bábművész közreműködésével, aki az Angyalbárányok című mesejátékot mutatta be tanulóinknak. Szinte minden percben volt egy vicces szófordulata, jelenete, amivel végig lekötötte a gyerekek és nekünk , felnőtteknek a figyelmét. Ennyit már rég nevettünk mesejátékon, Gyöngyi igazán ért a gyerekek nyelvén!  Élvezetesen mesélte el a történetet, amiben a kicsik is aktívan vettek részt. Nemcsak a gyerekeknek szólt a mese, nekünk felnőtteknek is volt üzenete: becsüljük meg embertársainkat, az élet ajándékainak pedig minden nap örüljünk, adjunk hálát érte.

Ezúton szeretnénk hálánkat és örömünket kifejezni VMJV Önkormányzatának, hogy a program megvalósulásához a Szilágyi Keresztény Iskolai Alapítványon keresztül támogatta intézményünket.

A rajzpályázatra rengeteg alkotás érkezett: a díjazottak hasznos ajándékban részesültek. A rajzokból kiállítást készítettünk, melyeket a faliújságokon helyeztünk el, illetve képes összeállításunk megtekinthető honlapunkon.

A délután  mesékkel kapcsolatos vetélkedővel folytatódott, ahol  bizonyosságot adhattak ügyességükről az alsósok.

Az állatok világnapjához pedig egy kutyabemutatóval kapcsolódtunk a kis épület udvarán.Az  Alfadog „csapatát” Szántó István mutatta be az alsósoknak.

Ez a nap nem valósulhatott volna meg kollégáim segítsége, valamint a Szülői Munkaközösség támogatása nélkül! Hálával és köszönettel tartozom érte, hogy ilyen vidámra, emlékezetesre sikerült a Népmese napja!

A „Állatok a népmesékben” című rajzpályázat eredménye a következő:

1. évfolyam:

I. Misák Emma Zorka 1.a – A hét kecskegida
II. Péringer Dóra 1.b – A medve és a macska
III. Brevics Benjamin 1.b – A mezei nyúl és a sündisznó
különdíj: Bikádi Álmos 1.b – A kiskakas gxémánt félkrajcárja

2. évfolyam:

I. Sánta Rozi 2.a – Sajtot oszt a róka
II. Schilt Júlia 2.b – A kismalac és a fakasok
III. Nyitrai Lotti 2.b – A három kismalac és a farkas
különdíj: Herpai Letícia Borbála 2.a – A sün és a mezei nyúl

3. évfolyam:

I. Csényi Olívia 3.a – A róka meg a daru vendégsége
II. Nyéki Blanka és Szikszai Lilla 3.c – Macskacicó
különdíj: Sipos Rozi 3.b – A kakas és a pipe

4. évfolyam:

I. Papp Anna Flóra 4.b – A medve meg a macska
II. Rédl Zsófia 4.a – Macskacicó
III. Szabó Borka 4.c – A csillagszemű juhász
különdíj: Pappa Hanga 4.b – Az állatok beszéde

Köszönöm a lelkes részvételt, a gyönyörű alkotásokat!

Barabás Andrea
alsó tagozatos intézményvezető-helyettes
Veszprém, 2023.október 13.