A Szilágyi Keresztény Iskola energetikai korszerűsítése napelemes rendszerrel – KEOP 4.2.0/A /11-2011-0051

Ökoiskola révén iskolánkban kiemelt szerepet kap a környezettudatos gondolkodásmód. Intézményünk, 2011 áprilisában adta be pályázati anyagát az Új Széchenyi Terv keretén belül meghirdetett KEOP 4.2.0/A típusú pályázati kiírására. A pályázati dokumentáció aláírására az iskolánkban minden évben megrendezett „Öko- napon” került sor, 2011. április 19-én.

2011. június 20-án kaptuk kézhez a támogatói okiratot, mely tartalmazta, hogy a KEOP 4.2.0/A /11-2011-0051 azonosító számú pályázatunkat az Energia Központ támogatásra alkalmasnak minősítette.
A pályázat keretében intézményünk, energetikai korszerűsítése valósult meg napelemes rendszer kiépítésével. Úgy gondoljuk, hogy a projekt jelentős szemléletformáló hatásával számolhatunk, hiszen általános iskola lévén, a legfogékonyabb életkorban lévő tanulóink jelentik a fő célcsoportot. Elengedhetetlen, hogy a gyerekek minél több módját ismerjék és tapasztalják meg a környezetbarát életvitelnek, melynek az egyik alappillére a megújuló energiaforrások hasznosítása.
A projekt teljes összege: 14.137.500 Ft, a támogatási összeg 12.016.875 Ft, amely az Európai Regionális Fejlesztési Alapból vissza nem térítendő támogatás formájában kerül finanszírozásra.

A műemléki környezet miatt egyszerűsített építési engedélyezési eljárásra volt szükség. Az építési engedély 2011. október 3-án emelkedett jogerőre, a kivitelezési munkálatok 2011. október 27-én kezdődtek meg. A rendszer telepítését az NVS Energia Bt. végezte. A napelemek az iskola északi udvarának befelé néző tetőfelületére kerültek fel, mely az épület utcafronti esztétikai megjelenését nem befolyásolja. A napelemes rendszer műszaki átadása november 23-án történt meg.
A napelemes rendszer 51 darab polikristályos napelem modulból áll, melynek hasznos felülete összesen: 83,5 m2; a rendszer névleges teljesítménye pedig 11,75 kW. Így a teljes áram- fogyasztásunknak kb. 20 %-át tudjuk majd megtermelni megújuló energiaforrás igénybevételével.

2011. december 14-én kaptuk meg az EON részéről a csatlakozási szerződést, azóta üzemel a napelemes rendszer. A projekt teljes körű elszámolását december 19-én adtuk be az Energia Központnak.
Beruházásunkkal szeretnénk intézményünk jövőbeni költségeit csökkenteni és működését minél inkább fenntarthatóvá tenni.

Pálfyné Takács Bernadett
Szilágyi Keresztény Iskola