Tarnówi Nemzetközi Ifjúsági Barátság Labdarúgó torna

2024. jún. 11.

A Szilágyi Keresztény Iskola és a Szilágyi DSE futsal játékosai jún. 7-9. között egy nemzetközi labdarúgó tornán vettek részt a lengyelországi Tarnów-ban.

Iskolánk hosszú évek óta szoros testvériskolai kapcsolatokat ápol a lengyelországi Tarnow város 20-as számú, Lengyel Olimpikonokról ( SZKOLA PODSTAWOWA NR  20 im. Polskich Olimpijczyków)) elnevezett iskolával. Az Ő meghívásukra utazhatott ki 24 diák és 4 edző. Az utazásunkhoz sok segítséget kaptunk a 1. Futsal Club Veszprém egyesületétől és  Veszprém városától.

A labdarúgó tornán 6 csapat vett részt: AP Górnik 20 Tarnów, AP Górnik Zabrze, Elita Brzesko, SP20 Tarnów és School a Szilágyi DSE és 1.Futsal Club Veszprém 2 csapata.
Nagyon jó mérkőzéseket játszottunk egymás ellen. A  tornát  AP Górnik 20 Tarnów csapata nyerte. A veszprémi kék csapat 3. helyezést ért el. Külön köszönjük a segítséget Varga Tamás edzőnek, hogy irányította a kék csapatot. A fehér csapat a 6.helyen végzett, de mindent megtettek a játékosok, próbáltak helytállni az 1 évvel idősebb mezőnybe.
A fehér csapat legjobb játékosa Kiss Csanád (5.b), a kék csapat legjobb játékos Finta Benedek lett.
A torna legjobb kapusának Palota Nándort választották az edzők.

A fárasztó torna után lengyel iskola csapatával közösen strandolhattunk a városi uszodában. A lazító strandolás után egy Talent tornán vettünk részt. A két iskola csapatából 12-12 játékost sorsoltak 4 fő csapatokba, 5 perces mérkőzéseket játszottak,majd újabb csapatokba sorsolták a játékosokat. Ebben a rendszerben 5 mérkőzést játszottak, ahol minden játékos pontokat gyűjthetett. A győztes csapat tagjai 5-5, míg a vesztes csapat tagjai 0 pontot kaptak. A végére kialakult egy ranglista a szerzett pontok alapján. Finta Benedek 24 játékos közül a 4. helyen Palotai Nándor az 5. és Karlinszky Ambrus a 6. helyezett lett.

A második napon a lengyel diákokkal közösen Krakow-ba utaztunk. Az egész napos program során részt vettünk Szent Hedvig lengyel királynő születésnapjára szervezett programon, ahol találkoztunk a magyar konzullal, Dr. Gerencsér Tiborral. Ezt követően megnéztük Kraków nevezetességeit. Voltunka Wawelben, felmászhattunk a székesegyház Zsigmond-tornyába, a fő téren meghallgattuk a Mária –templom nagyobb toronyból minden órában felhangzó a Mariackit, a város nevezetességé vált kürtszót.

Láttuk a Waweli sárkányt, amely a város jelképévé vált. A krakówi látogatás után Tarnów nevezetességeit is megnéztük. Itt iskolánk nyugalmazott igazgatója, Halmay György kísért minket és nagy lelkesedéssel mesélt a város történetéről, a magyar vonatkozásokról, Bem Apóról. Sok érdekességet hallottunk a magyar- lengyel barátságról.

Nagyon izgalmas napokat töltöttünk a Lengyelországban. Remélem, hogy sikerült újraélesztenünk a két iskola, és a két város kapcsolatát, és minél több gyerek juthat el majd hasonló rendezvényekre.

Varga Tünde